Nieuwe therapie voorkomt terugkeer van huidkanker

nov 29, 2016

0

Nieuwe therapie voorkomt terugkeer van huidkanker

Posted in : Geen categorie on by : Anette

Een nieuw vaccin op de markt

Onderzoek van Universitair Medisch Centrum Radboud in Nijmegen heeft tot een nieuw medicijn geleid, dat de de terugkeer van huidkanker moet gaan voorkomen. Het vaccin is vanaf 1 december op experimentele basis beschikbaar voor honderden mensen die aan deze ziekte lijden.

Waardoor ontstaat huidkanker?

Huidkanker is in Nederland de meest voorkomende kankersoort. Als gevolg van blootstelling aan een te grote hoeveelheid UV-straling kunnen de cellen zich verkeerd gaan delen. Deze UV-straling kan van nature afkomstig zijn uit zonlicht, maar ook uit kunstmatig opgewekte UV-straling door zonnebanken en solaria. Naast de blootstelling aan UV-straling speelt ook het huidtype dat men heeft een rol. Mensen met een lichte huid verbranden sneller, waardoor zij ook een groter risico lopen om huidkanker te ontwikkelen.

Voorkomen van huidkanker

Een logische stap bij het voorkomen van huidkanker is het beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon. Heeft u moedervlekken? Of wellicht uw partner of kinderen? Houd deze dan ook in de gaten en check regelmatig op veranderingen in kleur en grootte. Daarnaast zijn de volgende tips van belang:

  • Bescherm de huid met kleding, een hoed en zonnebril
  • Smeer de huid royaal in met een anti-zonnebrandmiddel
  • Kies een passende beschermingsfactor
  • Vermijd tijdens de warmste uren van de dag het zonlicht
  • Laat de zonnebank achterwege

Onderzoek en resultaten

Het Radboudumc zal in eerste instantie met een experimentele behandeling beginnen, waar zo’n 210 patiënten aan gaan deelnemen. Het zal om patiënten gaan bij wie recentelijk vanwege uitzaaiingen de lymfeklieren zijn verwijderd. Met het vaccin wordt het afweersysteem geactiveerd, waardoor het lichaam zich tegen de kanker zal keren. Het nieuwe vaccin zal dus moeten voorkomen dat de ziekte terugkeert. Het onderzoek zal tot 2021 gaan duren, waarna wordt gekeken of de behandeling dusdanig effectief is, dat deze in het basispakket zal worden opgenomen.