Maagklachten door helicobacter pylori

dec 23, 2020

0
Maagklachten door helicobacter pylori

Maagklachten door helicobacter pylori

Posted in : Gezondheid on by : Anette

Misschien komen uw maagklachten door deze bacterie

Maag- en darmklachten zijn ontzettend vervelend. Deze problemen kunnen een grote impact hebben op uw gezondheid. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor maagklachten, zoals een voedselvergiftiging, een virus of een bacterie. Een gevaarlijke bacterie is de helicobacter pylori. Dit kan goed de oorzaak zijn van uw langdurige maagklachten. Wij vertellen u in dit blog meer over deze bacterie. U leest wat de helicobacter pylori is, welke klachten hij veroorzaakt en wat u daaraan kunt doen

Wat is de helicobacter pylori?

De helicobacter pylori is een van de weinige bacteri├źn die kan overleven in het zoutzuur van de maag. Deze bacterie leeft in het slijmvlies van de maagwand. Het is de grote veroorzaker van problemen zoals een maagslijmvliesontsteking, een maagzweer of maagkanker. In ontwikkelingslanden is bijna de hele bevolking besmet met de helicobacter pylori. Niet iedereen ondervindt hierdoor klachten. Ook in Nederland dragen veel mensen de bacterie met zich mee.

Wat zijn de klachten?

Pijn in de maagstreek of achter het borstbeen is de meest voorkomende klacht. De pijn kan toenemen bij een lege maag en afnemen na het nemen van een maagzuurremmer. Ook kan de pijn uitstralen naar de rug, schouderbladen of hals. De helicobacter pylori kan daarnaast de volgende maagklachten veroorzaken:

  • Misselijkheid, braken en een verminderde eetlust
  • Een opgeblazen gevoel
  • Reflux, waarbij eten terug de slokdarm in stroomt
  • Hoest- en slikproblemen
  • Donkere ontlasting

Wat kunt u doen?

Allereerst moet u erachter komen of de helicobacter pylori de veroorzaker is van uw klachten. De meest betrouwbare methode is een kijkonderzoek van de maag. Maar de bacterie kan ook opgespoord worden door een bloed- of ontlastingsonderzoek. Een antibioticakuur kan vervolgens helpen om de bacterie te bestrijden. Ook probiotica kunnen de helicobacter pylori bestrijden. Overleg altijd met uw huisarts voor de beste behandeling in uw situatie.