De zorgsector beschikt over veel van uw gegevens. Door de toenemende digitalisering worden deze medische gegevens steeds vaker online opgeslagen. U gaat er vanuit dat de zorgsector vertrouwelijk met uw gegevens omgaat. Maar bent u zich er wel van bewust wat er met uw gegevens kan gebeuren? U herinnert zich vast en zeker nog wel de datadiefstal bij Jeugdriagg. Hierbij werden enorm veel dossiers van kinderen met ernstige psychische problemen openbaar gemaakt. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? De zorgsector blijkt koploper datalek meldingen te zijn. In 2020 was maar liefst 30% van het totaal aantal datalek meldingen afkomstig uit de zorgsector. Reden genoeg dus om even goed stil te staan bij dataprivacy in de zorg.
We vallen maar meteen met de deur in huis. Maar liefst zeven op de tien Nederlanders vertrouwt niet dat de zorgsector veilig met hun gegevens omgaat. Door de vele datalekken is het vertrouwen in de privacy van medische gegevens ernstig geschaad.
Er is een oplossing voor het onveilige datagebruik in de zorg. Deze oplossing is de vrij nieuwe blockchain technologie. Blockchain technologie verbetert de informatie uitwisseling in de zorg en geeft patiënten meer controle over hun medische gegevens. De data wordt door middel van blockchain technologie versleuteld, waardoor het onmogelijk is om de medische gegevens te manipuleren.
Niet alle Nederlanders zijn even enthousiast over de ontwikkeling van blockchain technologie. We zijn ervan overtuigd dat er verbetering op het gebied van dataveiligheid en -privacy nodig is, maar hoe blijft een raadsel. Het is belangrijk dat de zorgsector zich verdiept in de mogelijkheden van informatiebeveiliging in de zorg, zodat ze onze privacyrisico’s verminderen.
Wilt u graag meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op.