Darmklachten

mei 10, 2022

0

Darmklachten

Posted in : Zorg on by : Anette

Darmklachten

Darmklachten en aandoeningen

Je darmstelsel is een groot en belangrijk orgaan in je lichaam, een orgaan waar helaas veel fout mee kan gaan. Verschillende darmklachten hebben verschillende oorzaken, vaak met allemaal hun eigen specifieke remedie. Heb je last van darmklachten? In dit blog zetten we de meest voorkomende oorzaken van darmklachten op een rij.

PDS: Prikkelbare darm syndroom

In het geval van prikkelbare darm syndroom, ook wel een spastische dikke darm genoemd, heb je last van darmkrampen, buikpijn, verstoppingen, diarree en/of een opgeblazen buik. Een groot nadeel van PDS is dat de oorzaak vaak nooit achterhaald wordt.

Afwijkende darmflora

De term darmflora is een paraplubegrip voor alle bacteriën die in het menselijke darmstelsel voorkomen. In het darmstelsel komen maarliefst 100 biljoen bacteriën voor. Door middel van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica kunnen de bacteriën verminderd worden. Een afwijkende darmflora leidt vaak tot ontstekingen, vermoeidheid en een afwijkend ontlastingspatroon.

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn beiden ontstekingsziektes die zweertjes veroorzaken in het slijmvlies van de darmwanden. Bij ulcerosa blijven de zweertjes beperkt tot de dikke darm, maar bij Crohn kunnen deze door het gehele maagdarmkanaal voorkomen en voor ontstekingen zorgen. In Nederland lijden ongeveer 30.000 mensen aan ulcerosa en 20.000 mensen aan Crohn.

Darmparasieten

Parasieten zijn minuscule organismen die zich nestelen in een “gastheer”. Eenmaal daar voeden zij zich met deze gastheer, waarmee ze dus schade aan de gastheer aanrichten en deze verzwakken. De darmparasiet die het meeste voorkomt is Dientamoeba fragilis. Heb je darmklachten? Dan is de kans 37% dat je deze parasiet hebt.

Galblaasproblemen

De galblaas is een belangrijk orgaan dat zorgt voor de galopslag in het lichaam. Hiermee heeft de galblaas een essentiële rol bij de vertering van vet. In het geval van galblaasproblemen kan er sprake zijn van prikkelbare darm syndroom, koorts, diarree of juist verstoppingen.

Dikke darmkanker

Darmkanker is de op drie na meest voorkomende vorm van kanker en komt in de meeste gevallen voor bij mensen van 50 jaar en ouder. In sommige gevallen is dit erfelijk bepaald. Dit noemt men het Lynch-syndroom. In dit geval ontstaat de kanker vaak voor het 51ste levensjaar.

Heb je last van darmklachten en herken je een of meerdere symptomen zoals die hierboven staan omschreven? Maak dan direct een afspraak bij je huisarts voor verder onderzoek. Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Stel ze gerust via ons contactformulier.