Fysiotherapie voor kinderen

jul 7, 2017

0

Fysiotherapie voor kinderen

Posted in : Gezondheid on by : Anette

Als je aan fysiotherapie denkt, denk je vaak gelijk aan oudere mensen die bijvoorbeeld rugklachten hebben. Maar fysiotherapie is zeker niet alleen voor oudere mensen. Kinderen komen ook met grote regelmaat bij de speciale kinderfysiotherpeut. Zij zitten door heel Nederland, dus grote kans dat er ook een kinderfysiotherpeut bij jou in de buurt zit.

Fysiotherapeuten speciaal voor kinderen

In Nederland komen er steeds meer praktijken die speciaal ingericht zijn voor kinderfysiotherapie. Deze praktijken hebben een leuke kindvriendelijke inrichting. Dit begint al bij de wachtkamer, daar zijn volop speelmogelijkheden voor de kinderen, zodat zij gelijk een prettig gevoel hebben als zij binnen komen met hun ouders. Ook de behandelruimtes zijn anders ingericht. De fysiotherapeuten zijn speciaal opgeleid om met kinderen te werken.

Behandeling / Oefeningen

Afhankelijk van de leeftijd van het kind, wordt er eerst met de ouders gesproken of gelijk met het kind. Het is natuurlijk logisch dat een baby niet zelf kan vertellen wat het probleem is of hoe het gaat. Een jong kind kan dit al wel gedeeltelijk zelf, maar zal ook zeker hulp van zijn of haar ouders nodig hebben. En een wat ouder kind kan heel goed zelf aangeven wat het probleem is en hoe het gaat. Als de therapeut een idee over het probleem heeft, zal hij of zij beginnen met de behandeling. Dit gebeurt bij kinderen op een spelende wijze. Kinderen hebben het idee dat ze spelletjes spelen, maar in feite zijn het oefeningen die ze doen. Als voorbeeld kan je de bolle bal nemen (dit noemt men een egeltje), hier moeten kinderen evenwichtsoefeningen op doen, maar vaak moeten zij er dan een liedje bij zingen en denken zij dat ze een dansje doen. Dit dansje zijn in feite dus oefeningen. Kinderen hebben dit niet in de gaten en vinden het daardoor erg leuk. Ook is er bij kinderfysiotherapie vaak een ruimte die lijkt op een kleine gymzaal. Er liggen dan ringen op de grond, staan banken, etc. Kinderen moeten dan springen van ring naar ring, en over de bank balanceren. De fysiotherapeut geeft ondertussen aanwijzingen. Dit voelt voor de kinderen niet als therapie. Maar de fysiotherapeut bereikt op deze manier wel zijn of haar doel.

Tweede natuur worden

Kinderen moeten vaak thuis ook nog oefeningen doen. Bijvoorbeeld het “dansje” op het egeltje. Of zo lang mogelijk op een been blijven staan. Als ouders met het kind mee doen, wordt het een soort van spelletje: wie kan dit het beste. Op deze manier is het leuk voor de kinderen en willen zij graag elke dag hun oefeningen met papa of mama samen doen.