Krijg je genoeg calcium binnen?

mrt 3, 2020

0

Krijg je genoeg calcium binnen?

Posted in : Geen categorie on by : Anette

Calcium is een essentiƫle bouwsteen

Calcium is een mineraal dat essentieel is voor de opbouw en het onderhoud van je botten en je gebit. Het is nodig voor een goede werking van je zenuwen en spieren, het transport van andere mineralen in je lichaam, de bloedstolling, en helpt tegen botontkalking op latere leeftijd. Maar krijg jij wel genoeg calcium binnen? Lees er alles over in dit blog.

Wanneer krijg je te weinig calcium binnnen?

Calcium zit in allerlei voedingsproducten, zoals groente, noten, peulvruchten, kaas, melkproducten en melk. Als je dus helemaal geen zuivelproducten eet of drinkt heb je kans dat je te weinig ervan binnenkrijgt. Dat kan dan leiden tot botontkalking op latere leeftijd of een verstoorde botontwikkeling op jonge leeftijd. Ook vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar lopen risico op een tekort, omdat het minder goed wordt opgenomen in het bloed. De botten gaan dan langzaam ontkalken, waardoor ouderen sneller iets breken. Beweging helpt ook om de botten sterk te houden.

De opname van calcium in het lichaam

Ook na je jeugd, als je uitgegroeid bent, heb je elke dag calcium nodig. Iedere dag wordt botmateriaal afgebroken dat door nieuw botmateriaal moet worden vervangen. Daarnaast is het nodig om het calciumgehalte van het bloed op peil te houden. Calcium in zuivelproducten komt meestal voor in de vorm van calciumfosfaat. Deze vorm wordt goed door de darmen opgenomen. In supplementen worden ook andere vormen gebruikt, zoals calciumcitraatmalaat. Dit wordt nog iets beter opgenomen door je darmen. Vitamine D helpt de darmen bij de opname en is nodig om het mineraal in de botten zijn werk te laten doen. Zorg dus dat je voldoende buiten komt! Een aantal stoffen werkt de opname tegen, zoals oxaalzuur (dat komt in groenten als rabarber en spinazie voor) en fytinezuur, dat vooral in granen zit. Zolang je gevarieerd eet en je voeding voldoende calcium bevat kun je deze producten zonder problemen eten.

Calciumsupplementen

Val je in een van de groepen met een hoger risico op een tekort aan calcium? Of eet je geen zuivelproducten? Dan zijn calciumsupplementen wellicht een uitkomst, bovenop een gezonde lifestyle. Neem echter geen teveel aan calcium, want ook dat kan schadelijk zijn. De aanvaardbare bovengrens van calcium uit alle bronnen is voor volwassenen 2,5 gram per dag.