Wat is bruxisme? Lees er in dit blog alles over

mrt 31, 2020

0
Wat is bruxisme? Lees er in dit blog alles over

Wat is bruxisme? Lees er in dit blog alles over

Posted in : Gezondheid on by : Anette

Alles over bruxisme en de behandeling

Heeft u misschien last van bruxisme? Dat is onder andere tandenknarsen en kaakklemmen. Het is een van de grootste veroorzakers van gebitsproblemen. Lees hier meer over de klachten bij bruxisme en hoe u bruxisme kunt laten behandelen.

Welke klachten ontstaan door bruxisme?

Bruxisme ontstaat door een te strakke kauwspier, de musculus masseter. Door kramp in deze spier kunnen pijnklachten ontstaat tijdens het eten, gapen en slapen. Ook kan hierdoor chronische hoofdpijn ontstaan. De kiezen worden strak op elkaar geklemd, waardoor schade aan de tanden ontstaan. Deze kunnen zo afbreken en barsten. Bovendien kan het kaakgewricht beschadigd raken. Het lastige is dat u het zelf vaak niet merkt wanneer u met uw tandenknarst, omdat dit vooral ‘s nachts gebeurt. Vaak zijn het dan ook de tandarts of uw partner die u dit laten weten.

Hoe kan ik bruxisme laten behandelen?

De meest voorkomende behandelmethode van bruxisme is een bitje dat ‘s nachts wordt gedragen. Dat kan voldoende zijn om het gebit te beschermen tegen beschadiging, maar het pakt helaas niet de oorzaak van de klachten aan. Mensen met een sterke verkramping van de kaakspier kunnen het bitjes ‘s nachts stukbijten. Zo worden ook de pijnklachten niet verholpen.

Botox tegen bruxisme

Een methode die daarom vaak wordt ingezet tegen kaakklemmen is botox. Een deel van de spier wordt tijdelijk stilgelegd, waardoor de kracht van de spier afneemt. Hierdoor verdwijnt de kramp in de kauwspier terwijl de bewegingen volledig intact blijven. Bovendien is het een hele simpele behandeling die in een half uurtje klaar is. Er worden hierbij 6 tot 8 prikjes gezet in de kaakspieren, en verdoving is niet nodig. Meestal worden de klachten binnen twee weken aanzienlijk minder. Het effect van de behandeling blijft 3 tot 6 maanden merkbaar. Bij herhaling kan de kracht van de spier zelfs worden afgebouwd.

Behandeling bij een expert

Als u voor een botoxbehandeling tegen bruxisme gaat, kies dan wel voor een cosmetisch arts die BIG-geregistreerd is. Het is ook altijd verstandig om eerst op consult te gaan, zodat u de arts leert kennen. Wij wensen u veel geluk met de behandeling van bruxisme!