Hoe werkt een corona sneltest?

mrt 24, 2021

0

Hoe werkt een corona sneltest?

Posted in : Bedrijven on by : Anette

Sneltest voor corona

Hoe werkt een corona sneltest? Wanneer u symptomen vertoont van het coronavirus, of wanneer u in contact bent geweest met iemand die positief getest is, wordt u opgeroepen om u te laten testen. Dit gebeurt in een teststraat. Maar er zijn tegenwoordig ook sneltests voor corona op de markt. Hoe werken die sneltests precies? En zijn ze betrouwbaar? In dit blog vertellen we er meer over.

Zo werkt de corona sneltest

De corona sneltest wordt ook wel een antigeentest genoemd. Het is niet dezelfde test als die in de teststraten gebruikt wordt. Het afnemen gebeurt wel op dezelfde manier. Er wordt met een wattenstaafje wat vocht uit de keel en de neus genomen. Vergeleken met de PCR-test (die wel in de teststraten gebruikt wordt) is het proces dat zich daarna afspeelt een stuk simpeler. De swab hoeft niet naar een laboratorium gestuurd te worden. Het wattenstaafje gaat in een vloeistof dat vervolgens op een papiertje gedruppeld wordt. Na 15 tot 20 minuten is de uitslag bekend.

Hoe betrouwbaar is de sneltest voor corona?

In vergelijking met de PCR-test is de corona sneltest wat minder betrouwbaar. Toch is de test wel betrouwbaar genoeg om te bepalen of u besmettelijk bent of niet. De antigeentest kan alleen niet alle besmettingen opsporen. Wanneer de test positief is, geeft dat aan dat de persoon het coronavirus heeft en op dat moment anderen kan besmetten. Op dit punt scoort de corona sneltest dus goed. Wanneer de test negatief is, kan het zijn dat u op dat moment het virus wel heeft, maar (nog) niet besmettelijk is.

Testen, testen, testen

Een coronatest zorgt er natuurlijk niet voor dat het coronavirus bestreden wordt. Toch is testen wel ontzettend belangrijk. Waarom? Iemand die besmet is en het virus kan verspreiden, weet dit nu. Die persoon kan dus de juiste tijd thuis in quarantaine blijven. Op die manier wordt verspreiding van het virus zo veel mogelijk voorkomen. De sneltest voor corona kan hierin dus een belangrijke rol spelen.