Wat is keratoconus?

feb 25, 2022

0

Wat is keratoconus?

Posted in : Geen categorie on by : Anette

Keratoconus. Misschien heeft u er weleens van gehoord, misschien niet. Wat is keratoconus? Hoe wordt het veroorzaakt en wat kunt u eraan doen? In dit blog leest u de belangrijkste basiskennis van deze aandoening.

Keratoconus: wat is dat?

Keratoconus is een aangeboren oogaandoening waarbij het hoornvlies onder het midden net een beetje dunner is dan de rest. Dit heeft als gevolg dat het hoornvlies uitpuilt en de bolle vorm verliest. Het hoornvlies krijgt hierdoor juist een spitse kegelachtige vorm die in de meeste gevallen naar beneden uitzakt. Dit zorgt ervoor dat het licht dat uw ogen binnenkomt, niet valt op één punt op het netvlies achterin het oog. Hierdoor krijg u klachten.

Wat merkt u?

Als u keratoconus heeft, kunt u diverse vervelende klachten ondervinden. Namelijk de volgende:

  • Wazig zien
  • Vervormd zicht
  • Hoofdpijn
  • Overgevoelig voor licht

Ook al is keratoconus een aangeboren aandoening; de meeste mensen hebben er niet meteen vanaf hun geboorte klachten door. De klachten openbaren zich meestal pas na de puberteit en de kegelvormig, vormt zich dan ook geleidelijk waarna de klachten in de loop van de jaren toenemen. De aandoening stabiliseert zich vaak rond uw veertigste.

De oorzaak

U krijgt keratoconus door verzwakking van het hoornvlies. Waardoor deze verzwakking wordt veroorzaakt, is helaas niet bekend. In circa 10% van alle gevallen heeft de aandoening een erfelijke oorzaak. Keratoconus komt vaker voor bij mensen met astma, allergie of eczeem en bij mensen met het syndroom van Down, Turner, Ehlers-Danlos en Marfan.

Behandeling

Keratoconus kan niet worden genezen. Wel zijn er brillen en contactlenzen die het zicht kunnen verbeteren. Deze kunnen de ziekte echter niet remmen. Na verloop van tijd kan de vervorming van het hoornvlies zo extreem zijn dat lenzen dragen niet meer mogelijk is. Dan zijn er speciale lenzen nodig. Op dit punt kan er ook gekozen worden voor behandeling met crosslinking. Bij deze behandeling wordt er in het hoornvlies gedruppeld met een speciale vloeistof die de stabiliteit van het hoornvlies verbetert. Uiteindelijk kan er nog gekozen worden voor een hoornvliestransplantatie. Circa 20% van de keratoconus patiënten ondergaat uiteindelijk zo’n transplantatie.

Wilt u meer weten over keratoconus? Informeer dan bij een specialist die u er alles over kan vertellen. Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.